Persekitaran Sekolah "Terchenta"

~Assalamualaikum~

Entry kali ni saja nak kongsi tentang persekitaran sekolah aku ni..

umm...tak nak ckp pape dah...
ckp skit2 ja...
biar gambar ni berbicara sendiri ya...
ibarat
"actions speak louder than words"
kan...?

Mari...=)

Ini umah yg aku duduk..yg belah kanan tue...belah kiri umah GB...

Tangga ni la yg kena daki stiap pagi g skul...ada lg skit tgga atas tu..
penah terlupa kunci pra...mmg lelah la bila smpi atas tu..

Ini bilik guru..tp, xda tmpat aku pun dlm bilik guru nie...
tp stiap hari aku dtg nyebuk kat sini...mau taknye...sini je ada wifi..huhu

Ini tapak perhimpunan..kecil sj..ckup tuk murid2 skul nie..
haih..tak pandai lagi lagu Ibu Pertiwiku...

Trun tgga ni ke umah2 staf..kat sini bnyk tgga n berbukit2...
budak pra amat suka berlari kt tempt2 nie...
"anang blandak!"..tue la yg aku jerit sepanjang jalan..

Ni pemandangan dr asrama budak...
kecil2 da dok asrama...bagus..

ni asrama budak...lelaki belah kanan..perempuan belah kiri...

Ini tempat dewan makan budak...

haaa...ini tempat budak asrama mandi..
ada dua kolah kan..?

ok...da tgk sume...
trun tangga balik umah lak.....
berehat..n tdo...

kat sini..
amat la bnyk bintangnya...
binatang yg aku tak penah2 jupe sblm nie pun ada...
klu anjing tu mcm kucing ja kat sini..
bnyk..huhu

haih..bertahan je la...
huhu





~Dua Minggu Suda~


Assalamualaikum sume....

umm..da genap dua minggu pun aku di sini...
nak kata tak suka...
kena suka la jg....
klu diri sendiri yg tak paksa utk suka...
siapa lagi.....

Sepanjang minggu lepas sempat gak amek gmbr murid2 aku nie..
tp lum ckup sume..bab ada yg tak hadir...sume 21 org...
kdg2..murid2 nie la yg leh wat aku tersenyum....
tmbah2 bila berbicara dlm lain2 bahasa ni...
aku ckp dlm bhs ayam..dia lak dlm bhs itik....

lbey kurang cmtue la...huhu
aku "ya" kan aja sume bnd....
klu pembatu ada..leh dia tlg translatekan.....

skrg..aku mmg tgh tmbh vocab bhs iban la....
klu tak..mmg murid aku nie tak paham apa pun yg aku ckp...
bila aku tnya "hari ini hari apa?"
mereka pun jawab "hari ini hari apa?"
ummmm....
sama2 la kita jd cikgu ok...?

~Ini antra gmbr murid2 aku yg comey sumenya...
tak sangka..ramai yg bermata bulat..hehe~



ni la suasana dlm kelas aku...
takde kerusi meja..huhu...
stiap tahun minta..tp tak dapat2....
terpaksa la belajar dlm keadaan cmni....


umm...masih ada yg kena teman...klu tak..dia lari balik sekali...
xpela..asal mahu belajar....

muridku yg tak bnyk songeh..baik ja dia...


yg ni lak da pernah pra kt sini thn lepas...


yg nie kuat nangis gak..nak menang slalu...


nie baru sudah nangis..dia demam time tue...


ni girl yg plg kecik...1st nangis takmau2...lepas tu bgs sgt da..cuma suka termenung..hehe


yg juga ok..suara lantang...


yg nie boy plg kecik..tgk pun mcm baby kan..
umm..comey sgt..dtg skul main2 ja dia..


yg nie agak nakal..jenuh nak jerit nama dia...huhu


haa..yg nie berhati plg lembut..jgn tgk rupa aja ok?


nie murid yg tak bnyk songeh jg...baik aja...

mata dia bulat!..cantik...dia suka tlg aku sapu kelas...


ini ok ja..pernah pra di sini last year..


setakat ini..dia yg plg pandai..jg pernah pra di sini last year..


ni nakal jg..suka ajuk aku ckp..hehe


yg nie br 5 tahun...bnyk lg kn polish...


yg ni pendiam n baik....


haaa...yg nie plg dasyat nangis ritu..tp tgk la..da tersenyum pun..hehe


buah2han atas tue..mak budak yg bagi....
yg dlm beg plastik tu buah isau nama dia...
rasa dia mcm buah mata kucing..sedap...manis...

sebahagian ckg skul aku...
GB berbaju kuning sdg berucap sempena mjls perpisahan seorg guru..
dia dpt transfer ikut husband ke Miri...

itulah yg dapat aku kongsi sepanjang dua minggu di sini...
bnyk lagi sebenarnya....
jika punya kesempatan..insyaAllah aku akan update lg....




Nanga Oyan...Its Begin...

~Assalamualaikum~
da lama sgt tak update blog nie..

dipendekkan cerita..

aku sudah berada di Sek Keb Nanga Oyan, Kapit Sarawak sebagai guru Prasekolah...
ya..guru..
inilah yg aku cita2kan...

ini gambar2 sepanjang perjalanan kali pertama aku ke sekolah

dari pekan kapit ke sungai mujong nie naik van..van akan berhenti di sini

luas terbentang.....

perahu yg aku naik..brg2 aku abes basah bab hujan lebat..
tak tahu lg style kat cni cmna..kena spare baju hujan n plastik sentiasa..

perjalanan yg amat mendebarkan hatiku..

da sampai di sekolah

pemandangan dr rumah yg aku duduk

rumah aku duduk

rumah staf di belakang kawasan sekolah

video
tgk lah..

p.s: aku rasa amat tak termotivasi skrg nie..ntah kenapa..harap2...masa dapat mengubah segalanya...